El COEA rebutja intervenir preus i aposta per l’augment de l’oferta
El COEA rebutja intervenir preus i aposta per l’augment de l’oferta
Els economistes asseguren que els empresaris ja estan incrementant salaris més enllà de l’IPC
Els darrers dos mesos, l’Índex de Preus de Consum (IPC) ha iniciat una lleugera tendència a la baixa, tot i que encara està alt, proper al 7%. Durant el darrer debat d’orientació política, el Partit Socialdemòcrata (PS) va demanar al Govern que activés totes les «palanques» possibles al seu abast per arribar a final d’any amb un IPC el més baix possible, com ara la bonificació dels carburants, una iniciativa rebutjada per l’Executiu. El Col·legi Oficial d’Economistes d’Andorra (COEA), per la seva part, tampoc veu amb bons ulls aquesta possibilitat i aposta per l’augment de l’oferta dels serveis cars o que s’estan encarint més (per exemple, l’habitatge) i la disminució de la demanda, com a opcions més «oportunes» i «escaients», segons va afirmar el seu degà, Eduard Jordi. Al mateix temps, el COEA considera que la intervenció en els preus per la qual ha optat l’Executiu és la «pitjor» de les solucions. «La majoria d’economistes i empresaris no volen que s’intervingui el mercat perquè això crea distorsions», va afirmar.
Eduard Jordi saluda el fet que s’estan fent intervencions sobre l’oferta i la demanda, com ara ampliar el parc de pisos de lloguer o venda. En canvi, «pel meu gust s’estan fent més actuacions que les que s’haurien de fer sobre la intervenció dels preus, ja que en l’àmbit de costos, per exemple, s’han disparat, i això ha fet que s’hagi aconseguit l’efecte contrari, l’augment dels preus», va denunciar el degà dels economistes. A més, va afegir, «es vol actuar sobre els salaris i sobre els consums». En el cas dels carburants o l’electricitat «no es pot augmentar l’oferta», però «sí que es pot reduir el consum, que, a més, seria «molt més sostenible».
Tot i això, «crec que s’estan barrejant coses; una cosa són les mesures per reduir la inflació i l’altra protegir el poder adquisitiu de la ciutadania, perquè a ningú li agradaria sentir que es reduïssin salaris per reduir la inflació, però tècnicament, tot i que no la defenso, seria una mesura escaient per reduir la inflació», va explicar Jordi. És a dir, «no s’ha de fer el cafè per a tothom intervenint en el mercat i sobretot en els preus, mesures que hauran de pagar els mateixos ciutadans i que, a més, creen més endeutament a l’Estat, sinó que s’ha de protegir aquells ciutadans que fruit de la inflació es poden posar en una situació de debilitat», va sentenciar.
Arribats a aquest punt, «el gran debat és si la inflació està provocant una pèrdua del poder adquisitiu de la ciutadania i com fer-ho per protegir els més vulnerables». Sobre el primer punt, amb dades objectives, «si mirem les estadístiques de la CASS, el salari mitjà ha augmentat el juny més d’un 9% i la inflació més d’un 7%, uns dos punts més». Per tant, «compte que, en certa manera, el mercat ja està reconduint la situació perquè els empresaris ja veuen que els treballadors suporten una pressió», va assegurar.
L’ACU reclama que el llogater només assumeixi el 50% de l’augment del cost de la vida el 2022
Per un altre costat, el president de l’Associació de Consumidors i Usuaris (ACU), Lluís Ferreira, va recordar que han reclamat la bonificació dels carburants des del mes d’abril, però no es va acceptar pels mateixos motius que es van esgrimir en el debat d’orientació política (qui més consumeix gasolina a Andorra són els turistes). «Vam contestar que això és molt fàcil de controlar amb la matrícula, permís de residència o passaport, i que només és un tema de voluntat política, però no vam reeixir», va relatar. Sobre la solució final, bonificar la taxa verda al gasoil de calefacció i el carburant als vehicles d’empresa, «l’impacte serà pràcticament nul», va assegurar Ferreira.
Pel que fa a les mesures que el Govern podria tirar endavant per abaixar l’IPC, l’ACU aposta per repercutir la meitat de l’increment als propietaris i la meitat als llogaters. És a dir, si a final d’any la inflació se situa en el 8%, que el propietari només apugi el lloguer un 4%. «Creiem que aquesta mesura seria prou justa per ambdues parts, i també la bonificació dels hidrocarburs, perquè no tothom té els diners per comprar-se un cotxe elèctric», va afirmar. Per últim, quant als increments salarials, «tot i que ens alegrem que n’hi hagi, malauradament provoquen un augment uniforme de preus per al consumidor; en canvi, la mesura dels lloguers ajudaria que la gent es quedi a Andorra», va assegurar.
TEXTO PROPIEDAD: https://www.elperiodic.ad/noticia/94758/el-coea-rebutja-intervenir-preus-i-aposta-per-laugment-de-loferta